2011.02.11.
15:27

Írta: mentat

Vampires Suck - Vámpirítás

A helyzetet súlyosbítandó paródia készült az Alkonyat első részéből, amit most már DVD-n is megvásárolhatnak a műfaj rajongói. Erősen szubjektív beszámoló következik.

Hollywoodban az a jó, hogy öngerjesztően működik. Ha egy történet sikeres és felkapott lesz, akkor egész biztosan készül belőle jobb esetben egy, ha a jóisten szadista hangulatban ébred, akkor akár több részes paródia is. Így volt ez a Sikoly, Tudom mit tettél tavaly nyáron, Kör tinihorror-szentháromsággal is annak idején. Az agyatlan kifigurázások számolatlanul özönlöttek, mi pedig – tegyük a szívünkre a kezünket – egészen biztosan láttunk legalább egyet ezek közül. A kommersz horror éppen lecsengőben van, most a vámpírláz a trendi, melynek zászlóshajója egyértelműen az Alkonyat franchise, a farvízen a True Blooddal és a Vámpírnaplókkal. Muszáj volt hát sodródni az árral és a legmagasabb hullámot meglovagolni, így készülhetett el a Vampires Suck, vagy magyarul a Vámpíros film. Ez utóbbitól viszont tartózkodni fogok, már csak azért is, mert amíg el nem kezdtem nézni a DVD-t, meggyőződésem volt, hogy az angol cím sztratoszférai magasságokban szárnyaló szóviccében elsütötték az összes puskaporukat a készítők, legalábbis ami a poénokat illeti. Gyorsan megnéztem a filmfanatikusok hőmérőjeként szolgáló imdb-t, de a 3,3-as pontszám is engem látszott alátámasztani. Az a tudat boldogított, hogy a hasonló agymenéseket nem szokták bő lére ereszteni, ez is tokkal vonóval 80 perc csupán – Isten tartsa meg a jó szokásukat.

A történetet gondolom nem kell bemutatni senkinek, végig a Twilight első könyvének nyomvonalán halad, de akinek mégis, azoknak címszavakban: falusi zárkózott csaj, székrekedéses tekintetű szexi vámpírsrác, mellékszálon vérfarkas fiú és az ő kis szerelmi háromszögük. Nos, annyira borzasztó nem volt, mint amire számítottam, néhány poénnál hangosan fel is röhögtem, bár azért ezek száma inkább az 5 felé konvergál. Akár még azt is el tudom képzelni, hogy háttértévézésnek jó szórakozás lehet. Mondjuk keresztrejtvényfejtés közben, mikor felnéz az ember – hogy mi lehet a „naplemente” más szóval, 8 betű – akár még el is csíphet egy jobb jelenetet. Ha valamiért, akkor azért mindenképpen érdemes megnézni a filmet, hogy ráébredjünk: a Bella karakterét alakító Jenn Proske konkrétan jobban játszik karikírozva, mint a Xanax-reklámarcnak beillő Kristen Stewart az eredeti filmekben valaha is tette. Nem ez lesz a legjobb paródia, amit valaha láttunk, de én jobban szórakoztam, mint az Alkonyat filmeken, amelyeknél egy tömegszerencsétlenség helyszínén is vidámabb a hangulat. Hogy némi komolyságot is csempésszek a sorok közé, több volt a potenciál a paródia lehetőségében, mint amennyit kihasználtak végül. Ritkán lép túl az altesti poénokon és szóvicceken a film humora, de néhány helyzetkomikum valóban jól sikerült. Akik komolyan azt tervezik, hogy megvásárolják a DVD-t, azok kedvéért álljon itt: az extrákkal nem kényeztettek el bennünket, a mozi előzetesét, egy baki parádét és a kimaradt jeleneteket kapjuk a pénzünkért.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film vampires suck vámpíros film

A bejegyzés trackback címe:

https://sziliczi.blog.hu/api/trackback/id/tr532654110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása