2011.06.13.
17:29

Írta: mentat

Winter's bone - A hallgatás törvénye

Amerika szegénységtől sújtott peremterületein egy fiatal lány küzdelme a család összetartásáért és az igazság felfedéséért. 

Kietlen, szikár erdős táj, csontig hatoló hideg, lepukkant platós kocsik és düledező verandák. Nem éppen az a közeg, amit az Amerikai Álom címszó alatt találunk a szótárban. Pedig ott járunk, Arkansas állam eldugott hegyei között, amelyre még a falu meghatározás is jó szándékú túlzás lenne. Ha az Egyesült Államokban beszélhetünk tanyákról, azok pont így kell, hogy kinézzenek. 
Itt tengeti életét Ree (Jennifer Lawrence), a 17 éves kamaszlány, aki egy félbolond anyával és egy eltűnt apával megverve próbál a körülményekhez képest normális családi életet fenntartani kisöccse és húga számára. Mintha nem lenne így is elég bajuk, kiderül, hogy apjának nemsokára jelenése van a bíróságon a korábbi priusza miatt. Amennyiben nem megy el a tárgyalásra, a család házát és a hozzá tartozó erdőrészt is elkobozzák a hatóságok, ugyanis azt tette meg apjuk fedezetnek a büntetés be nem fizetése esetén. Persze a fater sehol, senki sem látta régóta. Aki igen, az pedig nem hajlandó beszélni. Ree-nek viszont muszáj előkerítenie őt, különben kirakják őket viskójukból és elvesztenek mindent, ami halvány esélyt adhat egyáltalán egy emberi életre.

Amerika ezen arca valószínűleg teljesen ismeretlen a legtöbb moziba járó számára. A szegénység sorvasztó, kilátástalan pokla ez, ahol már régóta beletörődött mindenki a sorsába. Pont ez a közös teher az azonban, amely mégis összetartja és felelőssé teszi a másik életéért a közösséget. Ide rég nem ér már el a törvény keze, sajátos szabályok vannak érvényben, melyeket általában a pillanat szül és elsősorban önmaguk védelme érdekében hozzák őket. A kérdezősködés és akadékoskodás itt főbenjáró bűn. A filmben nem beszélnek sokat, de nincs is szükség rá. A szótlanság mögött megbújó érzésekből, tettekből és a gyönyörűen fényképezett tájból több dolog kiderül ezekről az emberekről és az életükről, mintha azt hosszú dialógusokban rágnák a szánkba. Mintha mindenkinek lenne valami titka, amelyet nem szeretne, ha kitudódna, legyenek azok illegális drogfőző laborok, dílerkedés vagy gyilkosságok. Ree itt folytatja szélmalomharcát az egyetlen dologért, amely számít még számára – a családért.

A Winter’s Bone a 2010-es, rendkívül nagy presztízzsel bíró Sundance filmfesztiválon elvitte a fődíjat, amin egy pillanatig sem kell csodálkoznunk. Erőteljes dráma, mely remekül mutatja be egy zárt közösség mindennapjait, a háttérben lassan kibontakozó indítékokkal és elfojtott érzelmekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film winters bone a hallgatás törvénye

A bejegyzés trackback címe:

https://sziliczi.blog.hu/api/trackback/id/tr802980866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása